Koolisöökla restoraniks!

13/03/2014 17:47

Enne koolivaheaega toimus Salme- Kärla koolis eriline päev- üheks päevaks muutus koolisöökla restoraniks.  Kõik nagu päris restoranis- hea toit, meeldiv teenendus, atmosfäär ja seltskond.

Teistmoodi, et lõunasöögi valmistajateks ja serveerijateks olid koolilapsed ise . Neid juhendas tippkokk Ants Uustalu Ööbiku Gastronoomiatalust.

Ürituse  eesmärgiks oli anda koolisöökla personalile võimalus töötada köögis koos restoranikokaga ning seeläbi saada uusi mõtteid ja ideid koolitoidu tervislikumaks, maitsvamaks ja nüüdisaegsemaks muutmisel.

Ürituse teiseks samaväärseks eesmärgiks oli anda võimalus koolilastel valmistada endale ja oma koolikaaslastele ise tervislik ja põnev koolilõuna.

3 tundi hakkimist, lõikumist ja tükeldamist ning salatibufee ja magustoit koolilõuna tarbeks saigi valmis!

 SALME PÄEVAPILTE  VAATA LINGILT  (Alar Allas)

KÄRLA PÄEVAPILTE vaata LINGILT (Alar Allas)

Valmistume toidu serveerimiseks! Foto Alar Allas

LISALUGEMIST AJALEHEST MEIE MAA Tippkoka käe all sai koolisööklast restoran
Autor: Anneli Tarkmeel
Kolmapäev, 19. märts 2014.
https://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=57888

Loe kommentaare | Kommenteeri

Enne koolivaheaega oli Salme ja Kärla koolis eriline päev, kui koolisöökla muutus üheks päevaks restoraniks. Kõik oli nagu päris – hea toit, meeldiv teenindus, atmosfäär ja seltskond. Tippkokk Ants Uustalu juhendamisel valmistasid ja serveerisid lõunasöögi aga koolilapsed ise.


“Jah, kõik oli nagu päris restoranis, ainult et arvet ei viidud lauda,“ selgitas Ööbiku gastronoomiatalu peakokk Ants Uustalu.

“Eriti suurt rõõmu tundsid ettevõtmisest lapsed, sest toimus midagi uut, midagi teistmoodi ja, põhiline, sai ise teha. See on tähtis, et lapsed saaksid aru, mis on nn energiat andev elustoit ning nn surnud toit, mis ei anna midagi, vaid hoopis kurnab organismi.“

Mare Poopuu Salme põhikoolist ütles, et positiivne ja särav Ants Uustalu rääkis pärast söödud lõunasööki kooliperele toidu austamisest ning toidu ja tervise omavahelisest seosest.

Laps järgib eeskuju

Nii Kärla kui Salme koolis võeti Uustalu vastu kenasti. Tema hinnangul võib muidugi võõrale territooriumile minek ja oma reeglite kehtestamine tekitada ebamugavust, kuid Uustalu sõnul sujus kõik hästi.

Ettevõtmine “Koolisöökla restoraniks“ toimus Sirguvate Söögisellide rahvusvahelise projekti raames. Uustalu leidis, et taolisi ettevõtmisi tuleb tunnustada. “Kui koolis pakutakse tervislikku toitu, siis hakkab laps seda kodus ka tahtma. Ja vastupidi. Nii kokkadel kui lastevanematel ja suurematel õdedel-vendadel on selles osas palju sõnaõigust, nad on lastele eeskujuks,“ arvas Uustalu.

Kooli- ja restoranikokk ühes paadis

Ürituse üks eesmärke oli anda koolisöökla personalile võimalus töötada koos restoranikokaga ning seeläbi saada uusi mõtteid ja ideid koolitoidu tervislikumaks muutmisel. Ootused koolisöögile on ju muutunud – meie toidulaud on mitmekesistunud ja koolisööklalt oodatakse märksa enam kui n-ö vanaema stiilis kartul-soust.

Teine eesmärk oli anda võimalus koolilastele ise valmistada üks tervislik ja põnev koolilõuna. Kolm tundi hakkimist, lõikumist ja tükeldamist ning salatibufee ja magustoit koolilõuna tarbeks saigi valmis.

“Iga meeskond sai pesemata-koorimata tooraine, mida pidi siis vastavalt retseptile töötlema ning kogu protsess lõppes täiesti puhta ja koristatud töökohaga, kuhu kaeti linade ja lilledega kaunistatud lauad,“ teatas Poopuu.

Saarte Koostöökogu projekti “Sirguvad Söögisellid ehk Growing Gastronauts“ eestvedaja Sulvi Munk ütles Meie Maale, et just lapsevanemana ta tunnetab, et koolil ning koolikokal on lisaks perele kanda üks väga tähtis ja oluline roll – kujundada ja suunata laste teadlikkust ja suhtumist toitu, toiduvalmistamisse ja meie toidukultuuri.

Ka Poopuu uskus, et kooli roll lastes tervisliku toitumise arendamisel on küllaltki suur ja oluline, koolis veedab laps ju suurema osa oma päevast.
Koolisöökla muutub peagi restoraniks ka Valjala põhikoolis, kus kooliperet hakkab juhendama Laulasmaa spaa peakokk Angelica Udeküll.