Kokkamine on lahe!

26/02/2013 22:42

26. veebruari hommikul helises nagu igal hommikul tunnikell, kuid 25 last ei läinud mitte oma klassi, vaid kogunesid sööklasse. Sööklas ootas neid GO SPA peakokk Toomas Leedu koos abikoka Rita Reemanniga. Algas „Kohaliku- ja mahetoidu päev“, mis viidi läbi projekti „Growing Gastronauts’i“ raames.

Kõigepealt andis Toomas Leedu meile ülevaate päevakavast ning selgitas, mida täna valmistama hakatakse. Ega ei olnudki pikalt aega jutustada -  põlled ette, mütsid pähe ning kokkama! Samal ajal kui meie kokk koos Toomase ja Ritaga Shreki-suppi keetis, valmistasid kolm meeskonda erinevaid magustoite. 4. klassi õpilased koos 7-ndikega valmistasid kirjut koera, 5. klass tegi sõrnikuid ning 6-ndikud valmistasid jogurti-duot. Köök oli mitu tundi mõnusat sagimist ja elevust täis – mida lähemale jõudis esimene söögivahetund, seda kiiremini hakkasid osalejate käed-jalad liikuma.

Enne veel kui esimesed sööjad sööklasse võisid astuda, kaeti lauad ning „teenindajad“ vahetasid riided. Oh kui ilusad meie õpilased välja nägid!

Oligi käes aeg esimesi „kliente“ võõrustada. Kui esimesed sööjad sööklasse jõudsid, olid nende näod täis üllatust. Tõepoolest oli õhkkond sööklas tavapärasest erinev – lauad olid kaetud, laudu ehtisid linikud ning, mis kõige vahvam, neid tervitas peakokk isiklikult. Enne kui sööma hakati, tutvustas Toomas, mida lõunaks pakutakse ning siis võisidki „teenindajad“ lõunasööki serveerima hakata.

 „Mulle meeldis see väga, et seal olid head toidud ja hea teenindus!“

„Mulle meeldis magustoit, sest see oli maitsev!“

Kui esimene söögivahetund läbi sai, algas uuesti sagimine – oli ju vaja kiiresti valmistuda järgmiseks söögivahetunniks. Teise söögivahetunni ajal olime juba täielikud proffid – serveerimine tuli imeliselt välja! Enne kui arugi saime, oligi kogu koolipere kõht täid söödetud. Jäi vaid üle kokku liita magustoitude punktid, et välja selgitada võitjad. Teise klassi lapsed olid lahkesti arvutamisega abiks ning võitjaks tuli ülekaalukalt kirju koer (76 häält), auväärse teise koha saavutas sõrnik maasikatambiga (37 häält) ning kolmandaks jäi jogurti-duo (22 häält).

„Mulle meeldis, kuna ise ei pidanud lillegi liigutama. Toit tuli ise lauale ja läks ise ära.“

Kui köök koristatud seati sammud fuajeesse, kus sai Toomase käest huvitavaid küsimusi küsida. Nii kui õpetaja Valve oli esimese küsimuse ära küsinud, jätkus küsimuste-rahet mitmekümneks minutiks. Väga huvitav oli Toomase seiklustest ja maitseelamustest osa saada! Päeva lõpetasime osalejate tänamisega – iga meeskond sai Toomasse allkirjaga tänukirja ning „palgaks“ ka suure šokolaadi.

 

„Mulle meeldis see päev väga, sest me saime teha süüa peakokaga. Pärast saime olla ettekandjad.“

„Kelnerit mängida oli väga lahe!“

„Mulle meeldis, et toit ette toodi – just nagu restoranis.“

„Väga lahe oli. Kõik oli maitsev. Selline teenindus võiks iga päev olla!“

Õpetajana olen ma uhke meie õpilaste üle, kes sellest päevast ühe toreda ja ilusa kogemuse tegid. Tore oli näha laste entusiasmi toidu serveerimisel – vabatahtlikult teenindati ka vallatöötajaid. Samuti oli hea kuulata arukaid küsimusi Toomasele. Ilma teieta, usinad õpilased, ei oleks see üritus nii vahvalt välja kukkunud. Suur aitäh! Kiidusõnad ja suured tänud ka Toomasele ja Ritale, kes meiega oma oskusi jagasid ning meie söökla restoraniks muutsid.

 

Pildimaterjal: picasaweb.google.com/104206430686576850223/KokkamineOnLaheEhkKulasOliPeakokkToomasLeedu02

Kirjutas: Mariliis Lazarev