4. ja 5. klass käis piimaringil ehk kuidas Salme kooli lapsed tutvusid piima tootmise ja piimasaaduste valmistamisega.

30/05/2013 08:02

30. mai hommik algas 4. ja 5. klassi õpilastele erinevalt: nimelt ootasid koolimaja ees kaks bussi, mis viisid õpilased põnevale ringreisile mööda Saaremaad. Esimene sihtpunkt oli Kuressaare piimatööstus, kus ootas ees tutvumine sellega, kuidas valmib paljude laste lemmik – kohuke. Enne, kui meid tootmisruumidesse lubati, tuli endile selga panna kaitsriided ja käed hoolega puhtaks pesta. Seda ikka selleks, et kõik peab väga puhas olema, kui viibid toiduainetööstuses, sest vale bakter võib palju pahandust tekitada.

Suures ruumis, kus kohukest toodeti, olid kõigepealt tohutud piimakanistrid ning taga pool kaks kohukese liini. Sel päeval toodeti tavalist vaniljekohukest ja küpsise ning moosiga vaniljekohukest. Milline piin on jälgida läbi seina liinil liikuvat hõrku maiuspala, sulašokolaadi voolamist, mis peale liini paberisse kaob ja nobe liinitöötaja valmis toote karpi kaane alla paneb ning mis jääb ootama poodisaatmist. Milline oli rõõm, kui lastele toodi värskeid kohukesi! Kohuke on maitsev magus suutäis! Aga ülivärske, veel mitte kõvaks tardunud kohupiima ja šokolaadi just-just hangunud värskust oli tunda igas haukamises.

Lõpuks sai proovida veel samas kombinaadis toodetavat Smetana eriti rammusat siidja konsistentsiga hapukoort ning maitsestamata jogurtit. Samuti saime degusteerida uut kohukest, mis jõuab tarbijani mõne aja pärast. Uus kohuke on mõeldud eelkõige emmedele maiustamiseks: kohvi kõrvale rummikohuke, pisike ülimagus täiuslik amps.

Peale piimakombinaati ootas meid ees ökotalu, kus sai tutvuda sellega, kust ja kuidas siis jõuab kombinaati piim. Suures laudas nautisid lõunast äraolemist lehmad, vasikad. Talunik rääkis talutöö korraldusest, andis proovida ökotalu piima, mille kõrvale sai moosi-saia süüa. Lõpetuseks sai iga soovija teha tiiru kombainiga, loomulikult oli juhikohal peremees ise. Uhkeid suuri masinaid saame näha tavaliselt eemalt põllult.

Viimane sihtpunkt oli Kiratsis asuv Saksa Talupood. See on pereettevõte, kus väärtustatakse puhast toitu ja kohalike talunike toodangut. Loomulikult ei saa tänapäeval läbi uuendusteta. Nii saimegi valmistada Gelatot- itaaliapärast kohvikujäätist, mis on kreemjam, õhulisem ja mille valmistamiseks kasutatakse kohaliku ökotalu piima. Perenaine Sulvi tutvustas erinevaid magusaineid, mis asendavad tavalist suhkrut ja mis on tervislikumad. Lapsed said ise küpsetada ka vahvlid, mille ääred enne jäätise lisamist sulašokolaadi kasteti. Tõeliselt magus päev!

Igatahes, kui Timmo hiljem bussis vorstileiba nosis, oli ta kõige populaarsem tegelane, sest soolane suutäis oli omal kohal.

Aitäh reisi eest! See oli hariv, põnev ja päris kindlasti maiasmokkadele parim päev.

Pildimaterjal: picasaweb.google.com/111114803566294506280/KasitoojaatiseValmistamiseTootubaSaksaTalupoes?authkey=Gv1sRgCOGZqofTx9i_pgE&feat=email

5. klassi klassijuhataja

Tea Merivald