1.- 3. klass käis uurimas, kuidas teraviljast pagaritoode saab

20/02/2013 22:02

Oh küll täna oli alles vahva päev! Hommikul istusid 1.- 3. klass bussidesse ja sõitsid uudistama, kuidas ikkagi viljast pagaritoode saab.
Alustasime oma õppereisi Pihtla Veskitest, kus vanemmölder Ain meile näitas, kuidas teraviljast jahu jahvatatakse. Ärevus puges hinge kui jahvatusmasin põranda jalge all värisema pani ja ruumi tolmuga täitis. Minul tekkis küll tunne, et kohe-kohe lendame Marsile elu avastama.

Järgmine peatuskoht oli Karja Pagariäri, kus tutvusime lähemalt sellega, kuidas jahust maitsev pagaritoode saab. Enne kui meid pagariärisse lasti, saime selga valged kilekitlid, pähe mütsid ja jalga sinised kilesussid. Nägime välja just-kui operatsiooniks valmistuvad kirurgid. Seejärel võisimegi uudistamisega alustada. Ringkäik oli väga huvitav – saime näha, kuidas sai vormidesse pannakse, kus jahukotid seisavad ja millised on küpsetusahjud. Maitsesime ka sibulakrõpse, mis olid üllatavalt maitsvad. Kõige vahvam oli leibadele seemneid peale puistada. Elevust tekitas ka pagariäri poe külastamine. Küll osteti kommi, küll koju värsket ja pehmet saia-leiba. Vaieldamatu laste lemmik oli sai „Rannapiiga“.

Edasi suundusime Saksa Talupoodi, kus meid ootas ees Marju Müür. Enne kui ise käed jahuseks tegime, kogusime energiat ehk oli käes söögipaus. Kõhud täis söödud, suundusime kööki, kus üheskoos Marjuga tegime valmis taigna ja saime teada, milline jahu on tervislikum. Seejärel tegime ise valmis viineripirukad, kaneelisaiad ja Austria-stiilis põimitud saiakese. Nii kaua kui saiad ahjus küpsesid, näitas Marju meile erinevaid teravilju. Õigepea oli kogu Talupood täitunud magusa saialõhnaga – hoolimata alles lõppenud söögipausist, olid kõhud jälle tühjad. Ei pidanudki kaua ootama, kui kätte jõudis aeg oma tehtud saiakesi maitsta. Mmm, küll need olid head! Kõhud uuesti täis söödud, tekkis huvi, et mis seal talupoes ikka müüakse. Oi, küll see oli vahva pood – seal oli igale ühele midagi! Poes käidud, oligi aeg Marjuga hüvasti jätta ja bussi istuda.

Minul on igatahes põues mõnus tunne ja suul lai naeratus! Aitäh meie toredatele õpilastele! Aitäh usinatele õpetajatele! Aitäh vahvatele bussijuhtidele! Aitäh Pihtla Veskite vanemmöldrile, Karja Pagariärile ja Marju Müür´ile! 

 

Pildimaterjal: picasaweb.google.com/104206430686576850223/13KlassiOppereisPihtlaVeskiKarjaPagariariSaksaTalupood02

Kirjutas: Mariliis Lazarev