Teeme ise leiba!

21/02/2013 08:09

Eesti vanasõna ütleb, et maailm püsib viljateral ja leib on kibe kätte saada, aga magus süüa. Meie koolis on palju inimesi, kes teevad või kelle kodus tehakse ka tänapäeval ise leiba. Et seda tööd tutvustada noortele inimestele ja anda aimu, kui pikk protsess on ühe leiva valmimine, otsustasime oma koolis leiba küpsetada. 
4.-6.klasside õpilastest koosnevad meeskonnad võtsid valmistada kolme erinevat sorti leiba. Seda tehti kooli haldusjuhi Mare Poopuu juhendamisel. Esimesel päeval pandi juuretis käärima. Kõik meeskonnad said omale juuretiseseemne, kuhu lisati veidi jahu, segati hoole ja armastusega läbi ning pandi sooja ruumi. Teisel päeval lisati veel jahu ja vastavalt retseptile lisandid. Sel korral said kõik osalised käed taignaseks, kuna leivatainast pidi sõtkuma nii kaua, kuni sein selja taga märjaks läheb. Vähemalt nii räägib leiva sõtkumisest vanarahvas. Tore oli kuulda kuidas üks leivameister ütles, et nüüd ta teab kui raske töö on leiva tegemine ja tema austab leiba palju rohkem.   Kui kõik meeskonnad said oma sõtkumised sõtkutud, taigna vormidesse pandud ja head sõnad peale öeldud, läksid leivad uuesti sooja kerkima. Kolmanda päeva hommikul tervitas õpilasi väga hästi kerkinud leivad. Viimane etapp oli küpsetamine. Koos sellega täitus koolimaja mõnusa leivalõhnaga.
Meie noored leivameistrid tegid väga head tööd, sest  leivad õnnestusid ja maitsesid suurepäraselt. Söögivahetunnil said kõik maitsta kolme erinevat leiba: jõhvikatega, kõrvitsaseemnetega ja seemneseguga. Soojale leivale oli võimalus määrida ka maitsevõid. 
Suur tänu Marele, kes lapsi juhendas ja kõigile küpsetajatele.

 

Pildimaterjal:picasaweb.google.com/104206430686576850223/LeivateguJaKartulitoidud#5886636045883670210

 

Kirjutas: Merle Sillavee