Kärla piimapäev

13/12/2012 22:59

 


Piimapäeva album 1

Piimapäeva album 2

Õppepäeva alateemad: 

  • maheveisekasvatus - Metsa Johani talu külastus
  • piimatoodang - Saaremaa Piimatööstuse külastus (juustu tootmine)
  • käsitööjäätise valmistamine - Saksa Talupood, kogukonna köögis jäätise valmistamine, glasuurimine

Projektipäeva juhiks oli Sulvi Munk

Õppepäev Saaremaa Piimatööstusesse, Metsa Johani tallu ja Saksa Talupoodi

 

6. detsembril toimus meil rahvusvahelise projekti raames õpipäev "Veised ja piim", mis andis võimaluse, terveks päevaks koolist välja minna.

Päevakava 1. punktina külastasime Saaremaa Piimatööstust, et teada saada, kuidas valmib või ja juust.

Algul näidati üsna ajaloolisi seadmeid, millega töötamisel oli vaja inimjõudu, s.t. kõike tehti peaaegu käsitsi. Siis aga viidi meid kaasaegse tehnika juurde, kus masin ise suudab ühes sekundis teha 1200 pööret. Kõik tänapäeva seadmed on seal peaaegu täisautomaatsed. Külastasime erinevaid ruume, et mõista, kuidas juustu soolatakse, tükeldatakse, kiledesse pakitakse. Nägime ka, kuidas toimub riivjuustu tegemine. Siis viidi meid suurde lattu, et oma silmaga vaadata, kuidas toimub juustu säilitamine ja müügiks ette valmistamine. Seal võis näha sadade kilode kaupa erinevaid juustusorte.

Hiljem pakuti meile ka piima ja juustu. Need oild väga maitsvad.

Nii mõnigi meie hulgast oli lõpuks seda meelt, et piimakombinaadis võiks töötada küll, sest piim on ju igapäevase toidutegemise üks põhitooraine.

See oli päris lahe asutus.

Aili, Paul-Mark, Marilin

 

Päevakava 2. punktina külastasime Kaarmal asuvat Metsa Johani talu. Käisime vaatamas mahetalu, kus kasvatatkse lihaveiseid. Neid nimetati vabakasvatusega loomadeks, sest nad võisid oma aedikus rahulikult ringi kõndida ja kui tahtsid, võisid ise õue minna.Näha sai ka kahte pulli, kellel oli rõngad ninas. Meie kõndisime nende aedikute vahel ja võisime loomi silitada. Peatusime seal päris pikalt ning talu perenaine rääkis oma loomadest ja oma töödest - tegemistest.

Meile pakuti samas talus toodetud suitsuvorsti, mis oli samuti tehtud veiselihast ja see oli tõeliselt isuäratav.

Üldiselt oli seal tore, sest loomad olid päris armsad, aga...pärast oli üsna ebameeldiv lõhn riietele külge jäänud...

Kristel, Sirli, Ketlin

 

Päevakava 3. punktina jõudsime Kaarma Saksa Talupoodi. Seal valmistasime käsitööna ise jäätist ja saime teada, miks on jäätis tervisele hea.

Meie saatja ja selle poe omanik Sulvi tutvustas, mida kõike jäätisevalmistamisel vaja läheb - jogurtit, vahukoort, suhkrut, piima, piimapulbrit, glükoosi... Ta andis meile palju erinevaid suhkrusorte ka maitsta. Lisandina pandi seekord maasikaid. Sulvi ise oli juba hommikul vaniljejäätise valmis teinud.

Kõik need ained segati omavahel kokku, kuumutati veidi, et suhkur ära sulaks, lasti kombainis ühtlaseks massiks ja pandi lõpuks 40 minutiks jäätisemasinasse. Sellel ajal küpsetasime ja kaunistasime meie vahvleid. Me pintseldasime vahvli ääred šokolaadiseks.Kui jäätisemass valmis sai, panime maasika- ja vaniljemaitselist massi vahvli sisse ja jäätis maitses - imehästi.

Kui jäätis söödud sai, tänasime Sulvit huvitava päeva eest ja asusime koduteele.

See oli väga tore üritus.

Agne, Katrina, Katriin, Helina

Pildialbum